Από 9/2 - 15/2 το πρόγραμμα του Μικρόκοσμου είναι:

Μέρες Ξηρασίας (Burning Days)

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τουρκίας το Yaniklar όπου ο νεοφερμένος εισαγγελέας Εμρέ (Selahattin Paşali) καλείται να αντιμετωπίσει τα πολιτικά σκάνδαλα της τοπικής εξουσίας, το πρόβλημα της διαχείρισης της ύδρευσης και έναν βιασμό, στον οποίο είναι αυτόπτης μάρτυρας. Η αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητα του πρωταγωνιστή έρχεται στο προσκήνιο καθόλη τη διάρκεια της ταινίας με έντεχνους τρόπους, θίγοντας την ομοφοβία και την πατριαρχική κουλτούρα της Τουρκίας του Ερντογάν.

Καθημερινά ΕΚΤΟΣ Δευτέρας στις 20:00

Η Φάλαινα

Αντιμετωπίζοντας σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ένας υπέρβαρος και κλεισμένος στο σπίτι του καθηγητής λογοτεχνίας αποφασίζει να επανενωθεί με την έφηβη κόρη του.

Καθημερινά στις 18:00

Πίσω από τις θημωνιές

Ένας ψαράς και αγρότης, κάτοικος ενός παραλίμνιου χωριού στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, πνιγμένος στα χρέη, αρχίζει να μεταφέρει μετανάστες με τη βάρκα του έναντι αδράς αμοιβής. Η γυναίκα του, νοικοκυρά και εκκλησάρισσα του χωριού, αναζητά τον πραγματικό Λόγο του Θεού, ενώ η κόρη τους προσπαθεί να ορίσει τη ζωή της μέσα στο καταπιεστικό περιβάλλον στον οποίο ζει. Μέχρι που ένα τραγικό γεγονός θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα φέρει τους τρεις ήρωες μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα και αδυναμίες, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του.

Καθημερινά ΕΚΤΟΣ Κυριακής στις 22:05

Τελευταίοι και Πρώτοι Άνθρωποι

Δύο δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, το ανθρώπινο είδος βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού και εκπέμπει ένα μήνυμα (σε αφήγηση της Τίλντα Σουίντον) που ταξιδεύει στον χρόνο, φτάνοντας μέχρι τη δική μας εποχή. Το κύκνειο άσμα του Γιόχαν Γιόχανσον, το οποίο τυλίγει σαν πέπλο η μαγευτική μουσική του εκλιπόντος συνθέτη, είναι ένα φουτουριστικό μωσαϊκό με εικόνες από τα απόκοσμα πέτρινα μνημεία της κομμουνιστικής πρώην Γιουγκοσλαβίας. Μια εκθαμβωτική αλληγορία για την ψευδαίσθηση της ουτοπίας και την ψυχοφθόρο παρακμή του πολιτισμού μας.

Κυριακή στις 22:00

The Cars We Drove Into Capitalism

Μια κινηματογραφική, βασισμένη στους χαρακτήρες, εικόνα του τι σήμαινε να παράγεις και να κατέχεις ένα αυτοκίνητο στην κομμουνιστική εποχή: τα όνειρα της σοσιαλιστικής προπαγάνδας και η σκληρή πραγματικότητα του να ζεις αυτό το όνειρο. Η ελευθερία που έδιναν αυτά τα αργά και αδέξια οχήματα στους ιδιοκτήτες τους- τα αυτοκίνητα ως όργανο στη μάχη του Ψυχρού Πολέμου- οι θρύλοι και οι αυτοσχέδιες ρυθμίσεις ως προσπάθεια να ξεχωρίσουν έστω και λίγο από το πλήθος.

Tο Centre for Postcapitalist Civilisation / mέta παρουσιάζει για μια και μοναδική ειδική προβολή στην Ελλάδα την ταινία των Boris Missirkov και Georgi Bogdanov
Ελεύθερη είσοδος - Με Ελληνικούς υπότιτλους
Δευτέρα στις 20:00